Hoe het libido te verhogen

Hoe het libido te verhogen

Niet alleen met een diner bij kaarslicht en erotische lingerie.

Waarom daalt het libido

Er is geen “normaal” of “abnormaal” libido, want ieders geslachtsdrift is anders. Maar ieders libido kan op verschillende momenten in zijn leven dalen en stijgen.

Soms is het een natuurlijke reactie van het lichaam, andere keren is het een gevolg van ziekte. Vaak overlappen de oorzaken elkaar, zodat het moeilijk kan zijn de belangrijkste te isoleren. Slaapgebrek vermindert bijvoorbeeld niet alleen het libido op zich, maar vermindert ook het testosteron. Dit laatste heeft ook invloed op het libido en veroorzaakt erectieproblemen, waardoor het verlangen vermindert uit angst om te falen.

Er zullen nog veel meer factoren zijn, maar het kan als volgt worden geschematiseerd: elke schakel kan het libido direct of indirect beïnvloeden. Afbeelding: Polina Zharikova / Lifehacker

Relatieproblemen

Relatieproblemen

Koppelingsproblemen zijn wellicht de meest voor de hand liggende oorzaak van een verminderd libido bij gezonde en tevreden mensen.

Dit kan gebeuren bij mensen die vaak ruzie maken of elkaar niet vertrouwen, maar ook bij mensen die al lang bij elkaar zijn en erg naar elkaar toe gegroeid zijn. Dit hoeft niet te betekenen dat de relatie voorbij is.

De afname van de seksuele activiteit zelf wordt ook een uitdaging voor het koppel. Er ontstaat een vicieuze cirkel. De man voelt zich afgewezen door zijn partner en dit compliceert de situatie.

Seksuele problemen

Soms neemt het libido af omdat seks ongemak, pijn of schaamte veroorzaakt. Bijvoorbeeld:

  • vanwege vaginisme;
  • vaginale droogheid;
  • voortijdige ejaculatie;
  • erectiestoornissen.

Stress, angst

Verlangen houdt rechtstreeks verband met iemands gemoedstoestand. Mensen met financiële problemen of problemen op het werk hebben bijvoorbeeld vaak geen zin meer in seks. Daardoor worden ze angstig en verliezen ze uiteindelijk hun vermogen om zich te ontspannen en de situatie los te laten.

Vermoeidheid en slaapgebrek

Vermoeidheid en slaapgebrek

Zoals wetenschappers hebben ontdekt, is het moeilijk voor het lichaam om zich op seks te concentreren als niet aan de basisbehoeften wordt voldaan.

Slaaptekort verlaagt ook het testosterongehalte, wat de erectie beïnvloedt. Er is faalangst, die het verlangen beïnvloedt.

Gebrek aan aantrekkingskracht is dan ook een veel voorkomend probleem, bijvoorbeeld bij jonge ouders die merken dat er veel minder intimiteit is.

Psychologische problemen

Interne onopgeloste problemen kunnen ook de oorzaak zijn van een verminderd libido:

  • lage eigenwaarde;
  • ontevredenheid met je uiterlijk;
  • Fysiek of seksueel misbruik ervaren;
  • negatieve seksuele ervaringen in het verleden.

Zwangerschap, bevalling en borstvoeding

Verlies van verlangen tijdens de zwangerschap en borstvoeding komt vaak voor. Het gaat meestal om het volgende:

  • hormonale herstructurering;
  • veranderingen in het uiterlijk en een laag zelfbeeld;
  • vermoeidheid en uitputting;
  • ongemak en pijn bij penetratie door vaginale droogte, scheuren en hechtingen;
  • veranderingen in prioriteiten na de bevalling.

Ziekten

Elke chronische ziekte kan het verlangen beïnvloeden. Soms zijn de lichamelijke verschijnselen van de ziekte daar debet aan, soms de emotionele spanning, soms de bijwerkingen van de behandeling.

De meest voorkomende moeilijkheden doen zich voor:

  • vanwege een hartziekte;
  • diabetes mellitus;
  • Schildklier functie tekort;
  • kwaadaardige tumoren;
  • de gevolgen van grote operaties;
  • depressie;
  • angststoornis.

Geneesmiddelen

Het gebeurt dat ze de balans van opwindende chemicaliën beïnvloeden. Vaak houden de problemen verband met elkaar:

  • met antidepressiva;
  • medicijnen voor hoge bloeddruk;
  • anticonvulsiva;
  • neuroleptica;
  • testosteronverlagende medicijnen en de behandeling van prostaattumoren;
  • hormonale anticonceptiemiddelen.

Veroudering en menopauze

Als je ouder wordt, wordt de aantrekkingskracht ook kleiner. Dit gebeurt:

  • als gevolg van verminderde niveaus van geslachtshormonen – oestrogeen en testosteron – vlak voor, tijdens en na de menopauze bij vrouwen;
  • die het testosterongehalte bij mannen doet dalen;
  • ziekten die met de leeftijd zijn opgelopen, waaronder mobiliteitsproblemen;
  • de bijwerkingen van medicijnen die je steeds gebruikt.

Alcohol en drugs

Alcoholmisbruik schaadt de seksuele en reproductieve prestaties: bij mannen verstoort het de erectie en ejaculatie, en bij vrouwen de opwinding en het orgasme. Alcohol vermindert ook de testosteronproductie bij mannen.

Sommige geneesmiddelen, zoals opioïden, verminderen het verlangen en de erectiele functie en veroorzaken moeilijkheden bij het bereiken van een orgasme.

Bovendien veroorzaken alcohol en drugs problemen op andere gebieden van het leven, zoals het verslechteren van uw relatie met uw partner.

Hoe het libido te verhogen

Je moet alleen aan je verlangen werken als een afname van verlangen je zorgen begint te baren. Je kunt zelf of met een partner proberen je verlangen te verhogen zonder hulp van een arts.

Relax

Soms is voldoende slaap voldoende om het verlangen te verhogen. Als je je werk- en rustroutine niet veel kunt veranderen, kun je meer aandacht besteden aan slaaphygiëne. Slaap van goede kwaliteit verbetert je welzijn en psychologisch welbevinden, dus je libido zou moeten toenemen. Daarvoor moet je:

  • Een min of meer constant slaapschema aanhouden. Dit helpt om het circadiane ritme – interne slaap- en rustpatronen die door de hersenen worden gereguleerd – tot stand te brengen. Het is raadzaam om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, in plaats van “slaaptekort” in het weekend. Een volwassene heeft gewoonlijk niet meer dan 8 uur slaap nodig.
  • Creëer een comfortabele omgeving – de slaapkamer moet donker, rustig en koel zijn. U kunt de kamer het beste luchten voordat u naar bed gaat.
  • Voeg fysieke activiteit toe. Het maakt niet uit hoe: sommige mensen gaan graag naar de sportschool, anderen maken graag een stevige wandeling met hun hond.
  • Ga niet direct na het eten of wanneer u honger heeft naar bed.

Uw interne conflicten oplossen

Wanneer het genieten van een vol leven wordt belemmerd door psychische problemen, heeft het geen zin jezelf de schuld te geven, dat maakt het alleen maar erger. Soms moet je ontspanningstechnieken proberen of naar een professional gaan om je te helpen met je moeilijkheden om te gaan.

Lichaamsbeweging toevoegen

Lichaamsbeweging beïnvloedt de gezondheid, de stemming en het libido, dus u kunt meerdere vliegen in één klap slaan.

Hoewel wetenschappers er nog steeds over discussiëren of regelmatige lichaamsbeweging het testosterongehalte verhoogt, is iedereen het erover eens dat het zeker het uithoudingsvermogen en de bevrediging van het uiterlijk verbetert, en stress vermindert. Dit alles heeft een positief effect op de aantrekkingskracht.

Alcohol en drugs opgeven

Als het moeilijk is om het zelf te doen, vraag dan een professional om u te helpen.

Nodig je partner uit om aan de relatie van het koppel te werken

Onthoud dat ups en downs een normaal onderdeel zijn van elke relatie. Als je in hen geïnteresseerd bent, hoef je niet op te geven om te proberen het goed te maken.

U kunt tijd met elkaar doorbrengen en elkaar opnieuw leren kennen. U kunt samen of met een gezinsbegeleider praten over dingen waarover u zich zorgen maakt.

Sommige mensen zijn gebaat bij planning: wanneer er weinig tijd is en partners intimiteit eindeloos uitstellen, moeten ze het op hun schema zetten. Sommige mensen moeten de situatie gewoon loslaten. Je hoeft niet al je aandacht op seks te richten; je kunt proberen je energie op andere aspecten van het leven te richten.

Voeg wat nieuws toe

Er is geen universeel recept, het zal voor iedereen iets anders zijn. Vaak helpt een ongebruikelijke tijd of plaats om seks te hebben om het libido te verhogen. Als een koppel openstaat voor experimenten, is het mogelijk om nieuwe standjes te proberen, bepaalde fantasieën uit te leven of speeltjes te gebruiken.

Je kunt je partner vragen om meer aandacht te besteden aan het voorspel.

Probeer afrodisiaca

Er is nog steeds geen geloofwaardig bewijs dat voeding verband houdt met het libido. Er zijn sporadische, bemoedigende studies over ginseng, ginkgo en maca, maar niet genoeg om ze in aanbevelingen op te nemen.

Vaak worden chocolade, pepers en oesters afrodisiaca genoemd. Dus je kunt ze eten als je wilt, maar verwacht geen therapeutische effecten.

En de volgende groepen kunnen beter nooit gebruikt worden:

  • Exotische middelen zoals neushoornhoorn, walruspenis, muskushert en bevervleugels en andere. Hun effectiviteit en veiligheid zijn niet bewezen. Dus gedijen alleen stropers.
  • De beroemde Spaanse vlieg. Veroorzaakt nierschade en maag-darmbloedingen.
  • Zogenaamd natuurlijke kruidenafrodisiaca die bijvoorbeeld door dealers in Aziatische landen worden aangeboden. Vaak bevatten ze voorgeschreven geneesmiddelen zoals sildenafil, het actieve bestanddeel van een bekend potentiemedicijn. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken tot en met een hartstilstand.

Wanneer naar de dokter gaan?

Als je er zelf niet uitkomt of als je vermoedt dat de oorzaak van je verminderde libido medisch is, moet je naar een arts. Afhankelijk van de situatie kunnen verschillende specialisten nodig zijn.

Een psychotherapeut, psychiater en seksuoloog kunnen helpen in gevallen waarin de oorzaak verband houdt met stress en een moeilijke periode in het leven, ontevredenheid over seks, problemen met het realiseren van verlangens en zelfs ziekten zoals depressie en angststoornis.

Als u vermoedt dat het geen psychische aandoening is, begin dan bij de huisarts. Hij of zij zal u doorverwijzen voor onderzoek en een specialist aanbevelen, zoals een endocrinoloog, gynaecoloog of uroloog.

Vergelijkbare berichten