Waar gaat het libido heen en hoe krijg je het terug?

Waar gaat het libido heen en hoe krijg je het terug?

Van de tien vrouwen die bij ons komen, zijn er maar twee of drie tevreden met hun seksleven. Slechts twee of drie van de tien vrouwen die bij ons komen zijn tevreden met hun seksleven. Over de redenen voor deze statistieken zullen we het in een apart artikel hebben, maar hier presenteren we deze cijfers om u te vertellen: de aan- of afwezigheid van een orgasme heeft bijna geen effect op uw libido. Eerlijk gezegd heeft zelfs de aan- of afwezigheid van je seksleven weinig effect op je libido. Dus waar hangt het van af, waarom heb je het nodig, en waarom gaat het weg? Laten we het uitzoeken.

Het libido is de seksuele drift die bij een vrouw ontstaat aan het begin van de puberteit en die kan (en normaal gesproken moet) aanhouden tot de leeftijd van 120 jaar: er is geen maximumleeftijd. Het kan optreden zonder de aanwezigheid van een partner, en in diens aanwezigheid, en zelfs tijdens het voorspel: het is iets individueels. Libido is een begeleider van een goede lichamelijke en psychische gezondheid, een algemeen gevoel van vitaliteit, “brandende ogen” en belangstelling voor het leven. Maar de afwezigheid of afname ervan op elke leeftijd – reden voor alarm. Het kan niet zomaar verdwijnen: er is een reden voor, en die kan ernstig zijn.

WAAROM DAALT MIJN LIBIDO?

De belangrijkste oorzaken vallen in twee groepen uiteen: psychologische en medische. De meeste daarvan zijn inderdaad met elkaar verweven, en om de patiënt te helpen moet de arts eerst het kluwen ontwarren. Na een bevalling bijvoorbeeld verzwakken bij sommige vrouwen de bekkenbodemspieren, de vagina verliest elasticiteit, rekt uit, de wrijving tijdens de geslachtsgemeenschap wordt onvoldoende, er kunnen karakteristieke geluiden ontstaan. Als gevolg daarvan wordt de vrouw verlegen, vermijdt contact en haar libido neemt af. In dit geval kunnen enkele sessies van intieme verjonging de situatie corrigeren. Maar in het algemeen worden psychologische problemen in ieder geval beter opgelost met medewerking van een specialist, dus laten we ons richten op de medische kant van de zaak.

Er zijn vele medische redenen voor een verminderde zin in seks, van eenvoudige vermoeidheid tot ernstige hormonale problemen. Het vrouwelijke libido hangt af van het testosteron- en magnesiumgehalte: hoe lager dat is, hoe minder zin in seks. Waarom neemt het magnesiumgehalte af? Een van de meest voorkomende oorzaken is overwerk of stress. In dat geval verandert de magnesium- en cortisolspiegel (stresshormoon), wat een extra slag toebrengt aan het libido. Het magnesiumgehalte kan ook dalen als je alcohol, koffie en vet voedsel misbruikt, als je een streng dieet volgt, of als je antibiotica neemt. Magnesium is trouwens een van de belangrijkste sporenelementen, en beïnvloedt niet alleen het niveau van de geslachtsdrift, dus het is een goed idee om het minstens eenmaal per jaar te controleren.

Dan nu testosteron. Strikt genomen kan elke verandering in de hormonale achtergrond leiden tot een afname van het libido, maar het is met een tekort aan testosteron dat het rechtstreeks verband houdt. Testosterontekort kan optreden als je een streng dieet volgt, vegetariër wordt of rauwkost eet, of als er te veel koolhydraten in je menu staan. Te weinig of te veel beweging, overgewicht, tumoren op de eierstokken, de bekende stress en alcohol, en natuurlijk elke hormonale disbalans, hoe klein ook, staan op de volgende lijst.

Ook de natuurlijke oorzaak van de daling van testosteron en andere geslachtshormonen – de menopauze – mag niet worden vergeten. De afname van het libido is in dit geval slechts het begin. Het wordt vaak gevolgd door veranderingen in de vetstofwisseling, snelle gewichtstoename, snelle huidveroudering – kortom, leeftijdsgebonden veranderingen. Dus als je merkt dat je libido afneemt naarmate je ouder wordt en denkt dat dit onvermijdelijk is – vergeet het maar. Ten eerste daalt het libido niet bij iedereen met het ouder worden, en de leeftijd zelf kan het libido bij een gezond persoon niet verminderen: zoals ik al zei, het kan en moet behouden blijven, en op 80, en 90 jaar. Ten tweede, de meest jeugdige, mooiste en best voelende oudere vrouwen zijn diegenen die genetisch het geluk hebben hoge en stabiele geslachtshormoonspiegels te hebben, zelfs tijdens de menopauze. Ten derde kan de hedendaagse geneeskunde de hormoonspiegels gemakkelijk in evenwicht brengen, de verschijnselen van de menopauze verzachten of zelfs het begin ervan uitstellen. Dit is mogelijk, noodzakelijk, gemakkelijk en niet gevaarlijk, maar de moderne wetenschap niet gebruiken ten behoeve van hun eigen lichaam – een echte misdaad. U weigert toch geen antibiotica? Raadpleeg dus een bekwaam endocrinoloog bij de eerste tekenen van de menopauze: ik garandeer u dat u van deze beslissing geen spijt zult krijgen.

Hormonale anticonceptiemiddelen zijn een andere veel voorkomende oorzaak van een verminderd libido. We hebben het in het vorige artikel uitgebreid gehad over waarom je er niet bang voor moet zijn, maar toch ervaren sommige mensen een afname van het libido als ze GH nemen. En er zijn verschillende dingen die je hier moet begrijpen. Ten eerste is deze afname tijdelijk. Ten tweede kan het vaak worden gecorrigeerd met een triviale kuur micronutriënten. Ten derde zijn er verschillende geneesmiddelen, en niet alle hebben een effect op het libido, dus het zal voor een goede arts niet moeilijk zijn om het juiste middel voor u te vinden.

En als apart punt moeten we een afname van het libido na de bevalling noemen: dit is heel gewoon. Een van de oorzaken is een stijging van het prolactinegehalte. De timing is zeer individueel, maar als het verlangen na een jaar nog niet is hersteld, is het de moeite waard een specialist te raadplegen.

WAAROM STIJGT MIJN LIBIDO?

Ik weet niet of je hier blij of verdrietig van wordt, maar er zijn geen medische aandoeningen die het libido verhogen. De zogenaamde “baarmoederhondsdolheid” of nymfomanie is een psychische stoornis, geenszins een endocriene stoornis. Wat betreft het verschijnsel van “vrouwen na 35”, wanneer men doorgaans denkt dat we de piek van de seksualiteit bereiken, is de verklaring vrij eenvoudig. Rond de leeftijd van 30-35 jaar wordt de hormonale balans van een vrouw eindelijk gelijkgetrokken en stabiel: een bevalling draagt daar vaak toe bij. Bovendien wordt de vrouw op deze leeftijd emotioneel stabieler. Meestal heeft ze een carrière achter de rug, haar kijk op de wereld is gevormd, ze heeft zichzelf en haar lichaam geaccepteerd, en het maakt haar niet uit hoe haar borsten er tijdens de seks uitzien of dat er cellulitis zichtbaar is. Wat betekent dat ze gewoon meer van het proces kan genieten. Dat is de verklaring. bloemen kopen

Wat betreft manieren om het libido kunstmatig te verhogen (zowel bij vrouwen als bij mannen) moet ik je teleurstellen: die bestaan nog niet. Zelfs Viagra verhoogt het libido niet, het lost alleen potentieproblemen op. De veronderstelling is dat als de patiënt ze zou willen oplossen, hij toch een libido heeft. Natuurlijk zijn er lustopwekkende voedingsmiddelen die de dopamine productie beïnvloeden. Zoals oesters, pompoen, kaki. Maar om enig merkbaar effect te hebben, moet je er zoveel van eten dat je daarna alleen nog maar een tablet Mezim wilt innemen en gaan liggen.

Dus als je libido uit zichzelf is toegenomen, verheug je dan. Het zou kunnen betekenen dat je hormonen gestabiliseerd zijn, dat je hersteld bent van stress of overwerk, of dat je een geliefde bij je hebt

WAAR KOMT HET OP NEER?

  1. Verlaagd libido is altijd een symptoom van iets groters. Als je het voelt, ga dan zo snel mogelijk naar een endocrinoloog. Op zijn minst moet je enkele tests ondergaan, maar het kan helpen om hormonale problemen, een vroege menopauze, verkeerd gekozen GH, ongeschikte levensstijl, eierstokziekten en vele andere zaken op te sporen.
  2. libido gaat niet alleen over seks. Het is in grote lijnen synoniem met jeugdigheid. Zorg voor herstel ervan, en de kans is groot dat je na een onbeduidende kuur vitaminen en micronutriënten een heel andere levenskwaliteit ervaart, zowel fysiek als emotioneel.
  3. Een afnemend libido bij het ouder worden is een mythe. Een gezond persoon heeft een libido op elke leeftijd.
  4. Als u denkt dat uw libido altijd laag is geweest, of als u denkt dat het is afgenomen omdat u zich verveelt bij uw partner, maak dan een afspraak met een goede endocrinoloog. Je zult waarschijnlijk voor veel verrassingen komen te staan.
  5. Er zijn veel manieren om je hormoonspiegels te corrigeren en je libido te herstellen. Ze omvatten testosteron en testosteron supplementen, magnesium supplementen en vele andere. Maar alleen een arts kan ze voorschrijven, en alleen na testen op hormonen en sporenelementen. Probeer nooit zelf de resultaten van een test te interpreteren. De grenzen van de zogenaamde “norm” zijn zeer relatief, individueel en afhankelijk van de correlatie van verschillende indicatoren.

Vergelijkbare berichten